Ціни на овочі та фрукти в Україні поновили рекорд подорожчання, але вперше за кілька останніх тижнів почала дешевшати капуста.
Експерти і надалі вимірюють різницю у цінах на овочі та фрукти в Україні не місяцями, а тижнями. Лише за минулий тиждень ці товари подорожчали на 2.1%, а так званий "борщовий набір" додав у ціні ще 2.9%, переважно через подорожчання буряка та картоплі.
Капуста як орієнтир
Водночас уперше за тривалий час почала дешевшати капуста, ціну на яку український прем’єр-міністр Микола Азаров часто називає орієнтиром загальних тенденцій у цінах на харчі в Україні. Пан Азаров також нещодавно радив українцям не скаржитися на високі ціни, а "взяти в руки лопату" і забезпечити овочами та фруктами власну родину. Клацнути Подробиці тут:
Утім, як відзначають аналітики, нинішнє подешевшання капусти відбувається переважно за рахунок імпорту та початку поставок тієї культури із південних областей України.
Аналітики із АПК-Інформ також звертають увагу на те, що почалося зниження цін на овочі, вирощені у теплиці.
Загалом, за квітень овочі та фрукти в Україні подорожчали на 22% у порівнянні із березнем, а якщо порівнювати рівень цін із травнем минулого року, то зростання становить 72%.
Водночас при такому суттєвому зростанні цін на харчі у Дрежавному комітеті статистики заявляють про уповільнення споживчої інфляції в Україні до 1.3% у квітні, тоді як у березні цей показник був на одну десяту відсотка більшим. Однак, навіть згідно із офіційною статистикою, річна інфляція (місяць до місяця) пришвидшилася: якщо у квітні минулого року вона становила 7.7%, то зараз цей показник складає 9.4%.
Не тільки дорожнеча, але й дефіцит
Крім подорожчання овочів та фруктів, упродовж останнього року українці також стикнулися із дефіцитом деяких харчів. Якщо від початку року багато уваги було присвячено дефіциту гречки, яку, врешті-решт уряд вирішив імпортувати з Китаю, то зараз аналітики дедалі частіше попереджають про можливість виникнення дефіциту цукру. Часопис "Дело" пише, що в одеському порту почало розвантажуватися перше судно із вантажем цукру-сирцю із Бразилії, тоді як у сезоні 2010-2011 років країна взагалі не завозила цього продукту з-за кордону. Оператори ринку також передбачають дефіцит цукру і після збирання нового врожаю і прогнозують зростання цін на нього вже найближчим часом.
Водночас голова Держрезерву Олексій Лелюк запевнив, що в Україні є достатньо запасів цукру, аби "загасити" ажіотажний попит на цей товар у разі, як він виникне:
"В Україні, незважаючи на те, що половина заводів вже вирізана на металобрухт, ринок на 80-90% забезпечується власним цукром. Держава коригує, аби не було ажіотажних сплесків, завдяки видачі ліцензій і квот на вивезення цукру та переробку цукру-сирцю на інших підприємствах".